Linguine z kawą

 Czy można połączyć makaron i kawę? Otóż można 😀 I tak oto mamy Linguine al caffè.

Składniki (na 4 porcje):

  • 400g Linguine (lub Spaghetti)
  • 120g Prosciutto (pokrojone w paski) 
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki mocnej, czarnej kawy
  • 40g tartego Parmezanu
  • 20g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku (uważać z solą! Prosciutto i Parmezan są słone)

Wykonanie:

  • zaczynamy od klasycznego soffritto - siekamy w drobną kostkę marchew, cebulę i seler, smażymy na patelni, mieszając na oliwie z masłem ok. 2 minuty).

  • podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy parę minut aż warzywa zmiękną.

  • dodajemy Prosciutto i dusimy kolejne 1-2 minuty.
  • dodajemy wino i redukujemy.

  • dodajemy kawę i znów redukujemy.

  • w międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente (darujemy sobie barbarzyńskie "hartowanie" zimną wodą, jesteśmy wszak ludźmi cywilizowanymi 😉). Makaron odcedzamy, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania.
  • dorzucamy makaron na patelnię, dodajemy Parmezan i kilka łyżek wody z gotowania, mieszamy i... gotowe! 😋.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz