Czy można połączyć makaron i kawę? Otóż można 😀 I tak oto mamy Linguine al caffè.
Składniki (na 4 porcje):
- 400g Linguine (lub Spaghetti)
- 120g Prosciutto (pokrojone w paski)
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki mocnej, czarnej kawy
- 40g tartego Parmezanu
- 20g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku (uważać z solą! Prosciutto i Parmezan są słone)
Wykonanie:
- zaczynamy od klasycznego soffritto - siekamy w drobną kostkę marchew, cebulę i seler, smażymy na patelni, mieszając na oliwie z masłem ok. 2 minuty).
- podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy parę minut aż warzywa zmiękną.
- dodajemy Prosciutto i dusimy kolejne 1-2 minuty.
- dodajemy wino i redukujemy.
- dodajemy kawę i znów redukujemy.
- w międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente (darujemy sobie barbarzyńskie "hartowanie" zimną wodą, jesteśmy wszak ludźmi cywilizowanymi 😉). Makaron odcedzamy, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania.
- dorzucamy makaron na patelnię, dodajemy Parmezan i kilka łyżek wody z gotowania, mieszamy i... gotowe! 😋.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz