(Corzetti stampati allo zafferano con burro, pinoli tostati e maggiorana)
I oto kolejne podejście do Corzetti. Tym razem w bardzo, ale to bardzo prosty a zarazem pyszny sposób.
Składniki:
- 200g mąki makaronowej "0"
- 2 żółtka
- tyle białego wina by razem z żółtkami dawało 100g "mokrego"
- szczypta szafranu
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- 40g masła
- 20g orzeszków piniowych
- 2 gałązki świeżego majeranku
- opcjonalnie: tarty Parmezan
Wykonanie:
- z mąki, żółtek, wina, szafranu, soli i oliwy zarabiamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut.
- wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.
- następnie zaczynamy rozwałkowywać kolejne porcje ciasta na grubość ok. 1,5mm i za pomocą stempli do Corzetti wycinamy kółka i odciskamy wzór. Wskazane jest pozwolić by rozwałkowane ciasto podeschło ok. 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie sztywniejsze i odciśnięty wzór będzie się lepiej utrzymywał.
- jeśli nie mamy stempli możemy po prostu wyciąć kółka o średnicy ok. 5cm.
- Corzetti gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (pamiętając o tym, że pasta fresca gotuje się szybko więc woda powinna być odpowiednio mocniej osolona).
- w międzyczasie podprażamy orzeszki piniowe na suchej patelni na złoty kolor.
- na drugiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy aż nabierze orzechowego koloru.
- obieramy majeranek.
- ugotowane Corzetti odcedzamy i wykładamy na talerze.
- serwujemy polane stopionym masłem, posypane orzeszkami, listkami majeranku i startym Parmezanem.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz