Kurczak pomarańczowy

Kurczak pomarańczowy

Jako, że trzeba czasem odpocząć od makaronu 😉 dziś, dla odmiany coś w stylu orientalnym - fenomenalny w smaku, kurczak pomarańczowy.

Składniki:

  • 650g fileta z kurczaka (lub indyka)
  • 2 łyżki oleju (do smażenia - najlepiej ryżowego)
  • ziarno sezamowe i posiekany, gruby szczypior (do przybrania)

Na marynatę:

  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
  • 2 łyżki wody

Na sos pomarańczowy:

  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego (na prawdę wskazane by był to sok świeżo wyciśnięty)
  • 2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego (dark muscovado)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 2 łyżeczki octu ryżowego 
  • 1-2 łyżeczki sosu sriracha (w zależności od preferencji)

Wykonanie:

  • mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 x 2,5cm i wkładamy do miski.
  • mieszamy składniki marynaty i zalewamy nią mięso. Marynujemy od 30 minut do 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • w międzyczasie mieszamy wszystkie składniki sosu, zwracając uwagę by cały cukier się rozpuścił.
  • na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy mocno olej i wrzucamy mięso odsączone z pozostałości marynaty. Smażymy, cały czas mieszając 6-8 minut, aż kawałki mięsa lekko się zezłocą.
  • dodajemy sos pomarańczowy, zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 4-5 minut aż sos zgęstnieje. (ponieważ sos jest dość kwaśny, niewskazane jest używanie patelni żeliwnej, o ile nie jest na prawdę dobrze wysezonowana)
  • serwujemy z ryżem lub makaronem, posypując sezamem i siekanym szczypiorem.

Smacznego! 😀 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz