(Cavatelli con ceci e zafferano)
Kolejny, niezwykle prosty i szybki w wykonaniu przepis na makaron we włoskim stylu. I jak to na włoskie podejście do makaronu przystało, oferuje zestawienie składników dla nas, do kuchni polskiej przyzwyczajonych, cokolwiek egzotyczne.
No, może nie aż tak egzotyczne jak np. makaron łączony z ziemniakami (wrócę do tego tematu kiedyś) jednak wciąż u nas cokolwiek zaskakujące.
I właśnie dla tego warto ten przepis wypróbować. Całość bardzo ładnie współgra ze sobą (szafran!) a do tego na prawdę syci. A zatem...
Składniki:
- 200g makaronu cavatelli (najlepiej świeżego)
- 1 puszka cieciorki
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu (ew. suszony)
- 2 niewielkie liście laurowe
- szczypta szafranu (10-12g)
- pół szklanki bulionu (jeśli użyjemy warzywnego, całość dania będzie 100% wegetariańska)
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Czosnek obieramy, każdy ząbek przecinamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek, cieciorkę odsączamy z zalewy.
- na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy czosnek i smażymy na średnim ogniu aż zacznie brązowieć (uważamy wszakże aby go nie spalić!).
- usuwamy czosnek i wrzucamy na patelnię pomidorki (uwaga! może pryskać!) i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 3-4 minuty.
- dodajemy cieciorkę, liście laurowe, rozmaryn i szafran. Podlewamy bulionem i dusimy 8-10 minut aż wszystko ładnie się zredukuje.
- w międzyczasie gotujemy cavatelli, w mocno osolonej wodzie, al dente. Zachowujemy ok. pół kubka wody spod makaronu.
- usuwamy liście laurowe i rozmaryn. Wrzucamy makaron, mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty. W razie potrzeby podlewamy zachowaną wodą w której gotował się makaron.
- serwujemy natychmiast.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz