(Tagliatelle con funghi pleurotus)
Tagliatelle z boczniakami. Proste, szybkie, pyszne 馃榾
Sk艂adniki:
- 250g makaronu (tagliatelle, linguine lub penne)
- 300g boczniak贸w
- p臋czek pietruszki
- 1-2 z膮bki czosnku
- szklanka (250ml) bia艂ego, wytrawnego wina
- s贸l, pieprz, p艂atki chili
- oliwa
Wykonanie:
- boczniaki pokroi膰 w paski, pietruszk臋 i czosnek posieka膰.
- na patelni rozgrza膰 2 solidny chlust oliwy, wrzuci膰 boczniaki i sma偶y膰, na 艣rednim ogniu ok. 10 minut a偶 zaczn膮 si臋 lekko rumieni膰.
- grzyby przesun膮膰 do kraw臋dzi patelni na 艣rodek wyla膰 艂y偶k臋 oliwy i wrzuci膰 pietruszk臋 z czosnkiem.
- podsma偶y膰 chwil臋 i wymiesza膰 z grzybami.
- ca艂o艣膰 podla膰 winem, doprawi膰 sol膮, pieprzem i chili i zredukowa膰.
- poddusi膰 na ma艂ym ogniu kolejne 5 minut.
- w mi臋dzyczasie ugotowa膰 makaron al dente w dobrze osolonej wodzie.
- makaron odcedzi膰, przerzuci膰 na patelni臋 i wymiesza膰 z grzybami.
- serwowa膰 posypany startym parmezanem, 艣wie偶o zmielonym pieprzem i posiekan膮 pietruszk膮.
Smacznego! 馃榾
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz