(Ravioli con ricotta, zafferano e limone)
"Wszystkie kolory pasty, odcinek 1: Zieleń" ("Tutti colori della pasta - colore verde")
Jako że jedzenie powinno nie tylko doskonale smakować ale też i cieszyć oczy, postanowiłem pobawić się trochę kolorami. A konkretniej - kolorami makaronu. Możliwości mamy tutaj naprawdę wiele i serdecznie polecam ich wypróbowanie każdemu pasjonatowi gotowania.
Tematem dzisiejszego odcinka będzie kolor zielony. Rzecz jasna, jako pierwszy na myśl przychodzi szpinak, jako źródło koloru. Ma on jednak dwie wady: po pierwsze, kolor uzyskany z jego pomocą nie jest zbyt trwały a po drugie... nie każdy lubi szpinak 😋.
Jaką zatem mamy alternatywę? Ja zaproponuję spirulinę. Spirulina są to sproszkowane, zielono-niebieskie algi, rosnące w ciepłych wodach jezior Afryki i Ameryki Środkowej i Południowej. Tam też są specjalnie hodowane, gdyż jest na nie duży popyt z racji ich wykorzystywania do produkcji kosmetyków, a także jako suplementu diety.
Sproszkowaną spirulinę można kupić w sklepach ze "zdrową żywnością" (sam kupiłem w Selgrosie). Dodana do jedzenia daje piękny, szmaragdowy kolor, który tylko nieznacznie zmienia odcień pod wpływem gotowania.
Skoro zatem znaleźliśmy już nasz barwnik, warto byłoby pomyśleć, do czego go zastosować. Z jakim kolorem lub kolorami komponuje się zieleń i jaka potrawa w związku z tym przychodzi nam na myśl? Hmmm...
Składniki:
1. Ciasto:
- 200g semola rimacinata (podwójnie mielona mąka z pszenicy durum)
- 100g ciepłej wody
- szczypta soli
- 5g sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie, jako barwnik do ciasta)
2. Nadzienie:
- 300g ricotty (najlepiej owczej)
- 2 żółtka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej (ze zwykłej pszenicy)
- szczypta szafranu (namoczonego 1 łyżce ciepłej wody)
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (z niewoskowanych, ekologicznych owoców)
- szczypta soli
3. Sos pomidorowy:
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- garść liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- opcjonalnie, starty Parmezan
Wykonanie:
- zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny;
- wymieszać wszystkie składniki nadzienia;
- gotowe ciasto cienko rozwałkować (najlepiej maszynką) i formować niewielkie (ok. 4x4cm) ravioli;
- cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, liście bazylii opłukać i pokroić w szyfonadę;
- posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać bazylię i pulpę pomidorową;
- dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem;
- ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania);
- serwować natychmiast, z sosem pomidorowym, posypane startym Parmezanem.
Smacznego i kolorowego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz