Bardzo kolorowe ravioli z ricottą, szafranem i cytryną.


Ravioli con ricotta, zafferano e limone

(Ravioli con ricotta, zafferano e limone)

"Wszystkie kolory pasty, odcinek 1: Zieleń" ("Tutti colori della pasta - colore verde") 

Jako że jedzenie powinno nie tylko doskonale smakować ale też i cieszyć oczy, postanowiłem pobawić się trochę kolorami. A konkretniej - kolorami makaronu. Możliwości mamy tutaj naprawdę wiele i serdecznie polecam ich wypróbowanie każdemu pasjonatowi gotowania.

Tematem dzisiejszego odcinka będzie kolor zielony. Rzecz jasna, jako pierwszy na myśl przychodzi szpinak, jako źródło koloru. Ma on jednak dwie wady: po pierwsze, kolor uzyskany z jego pomocą nie jest zbyt trwały a po drugie... nie każdy lubi szpinak 😋

Jaką zatem mamy alternatywę? Ja zaproponuję spirulinę. Spirulina są to sproszkowane, zielono-niebieskie algi, rosnące w ciepłych wodach jezior Afryki i Ameryki Środkowej i Południowej. Tam też są specjalnie hodowane, gdyż jest na nie duży popyt z racji ich wykorzystywania do produkcji kosmetyków, a także jako suplementu diety.

Sproszkowaną spirulinę można kupić w sklepach ze "zdrową żywnością" (sam kupiłem w Selgrosie). Dodana do jedzenia daje piękny, szmaragdowy kolor, który tylko nieznacznie zmienia odcień pod wpływem gotowania.

Skoro zatem znaleźliśmy już nasz barwnik, warto byłoby pomyśleć, do czego go zastosować. Z jakim kolorem lub kolorami komponuje się zieleń i jaka potrawa w związku z tym przychodzi nam na myśl? Hmmm... 

Składniki:

1. Ciasto:

  • 200g semola rimacinata (podwójnie mielona mąka z pszenicy durum)
  • 100g ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 5g sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie, jako barwnik do ciasta)

2. Nadzienie:

  • 300g ricotty (najlepiej owczej)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej (ze zwykłej pszenicy)
  • szczypta szafranu (namoczonego 1 łyżce ciepłej wody)
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (z niewoskowanych, ekologicznych owoców)
  • szczypta soli

3. Sos pomidorowy:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • garść liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • opcjonalnie, starty Parmezan

Wykonanie:

  • zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny;
  • wymieszać wszystkie składniki nadzienia;
  • gotowe ciasto cienko rozwałkować (najlepiej maszynką) i formować niewielkie (ok. 4x4cm) ravioli;
  • cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, liście bazylii opłukać i pokroić w szyfonadę;
  • posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać bazylię i pulpę pomidorową;
  • dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem;
  • ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania);
  • serwować natychmiast, z sosem pomidorowym, posypane startym Parmezanem.

Smacznego i kolorowego!  😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz