(Maccheroni Speck e rucola)
W nowym, 2021 roku kontynuujemy temat domowego makaronu. No bo cóż może być lepszego, niż własnej roboty, idealnie ugotowany makaron z pysznymi dodatkami? 😋
Cóż zatem trafi na talerz dzisiaj? Ano, skoro Mikołaj pod choinką zostawił ferretto, czyli jedną z włoskich odpowiedzi na pytanie o to jak formować makaron, to byłoby wysoce niewskazane z tak jednoznacznej sugestii nie skorzystać. 😜
O robieniu maccheroni pisałem już wcześniej (tutaj), dziś zatem zajmiemy się przygotowaniem z nich czegoś pysznego.
A więc...
Składniki:
- 350g makaronu (u mnie, rzecz jasna świeże maccheroni własnego wyrobu)
- pęczek rukoli
- 150g szynki dojrzewającej (idealnie byłoby gdyby był to oryginalny, włoski Speck)
- 250g słodkiej śmietany (12 lub 18%, w zależności od ilości kalorii jaką zamierzamy przyswoić 😁)
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- szynkę kroimy w cienkie paski, rukolę siekamy (dość grubo);
- czosnek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy ze środka kiełek;
- zagotowujemy wodę na makaron, nie zapominając o solidnym jej osoleniu (świeży makaron gotuje się krótko, stąd wymóg większej ilości soli);
- gotujemy makaron al dente;
- w międzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy na niej czosnek przez około minutę-dwie, aż zacznie się złocić;
- usuwamy czosnek, wlewamy śmietanę i dodajemy kilka łyżek wody w której gotuje się makaron i gotujemy, bez przykrycia, na średnim ogniu 1-2 minuty;
- kiedy tylko śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy szynkę i doprawiamy solą i pieprzem (uwaga! szynka dojrzewająca jest zazwyczaj mocno słona, dla tego uważamy by nie przesolić całości);
- zestawiamy patelnię z ognia i wrzucamy rukolę po czym wszystko mieszamy;
- odcedzamy makaron i przekładamy na patelnię, mieszając go dokładnie z sosem;
- na koniec podgrzewamy kilka chwil na mocnym ogniu i natychmiast serwujemy.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz