Spaghetti z cykorią sałatową, porami i boczkiem

Spaghetti al radicchio, porri e pancetta

(Spaghetti al radicchio, porri e pancetta)

Wpadła mi w ręce główka cykorii, która wyglądała tak pięknie, że nie sposób było oprzeć się chęci jej spróbowania 😋 

Cykoria sałatowa, czerwona cykoria, Cichorium intybus a po włosku: Radicchio jest, niestety mało u nas znanym i jeszcze mniej popularnym warzywem. A szkoda.

Z chrupiącą konsystencją i przyjemnie gorzkawym smakiem może być niezwykle wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Na myśl przychodzi risotto lub lasagne, nie mówiąc już o ciastach i naleśnikach w wersjach wytrawnych.

Dziś zaproponuję zatem: makaron z cykorią, porem i boczkiem (Spaghetti al radicchio, porri e pancetta). Przepyszny zestaw 😀 Aromat cykorii wzmacnia pikantna nuta boczku, a baza z pora, rozprowadzona słodką śmietaną, stanowi uroczy kontrast. Wyobraźcie sobie tylko to Spaghetti, nawijane na Wasz widelec, na chwilę przed tym nim go posmakujecie... Jestem przekonany, że taki przepis zdoła przekonać do cykorii nawet największych sceptyków.

Do dzieła więc...

Składniki:

  • 300g Spaghetti (przyjmujemy 100g makaronu na osobę)
  • 1 główka cykorii sałatowej (Radicchio)
  • 250g pora (tylko biała część)
  • 70g włoskiej Pancetty (można ew. zastąpić surowym, wędzonym boczkiem) 
  • 6 łyżek oliwy extra vergine
  • 150ml wody
  • 25g migdałów (obranych)
  • 35g Parmigiano Reggiano DOP (startego)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • pory obrać, oczyścić, odciąć korzeń, przeciąć wzdłuż i pociąć w cienkie półplasterki;
  • na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pory i smażyć na mocnym ogniu 2-3 minuty, często mieszając;
  • zmniejszyć ogień, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut aż pory mocno się rozgotują;
  • przełożyć pory do malaksera, dodać migdały, Parmezan i 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie zblendować;
  • zagotować wodę na makaron i ugotować Spaghetti al dente;
  • w międzyczasie posiekać cykorię i wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć na durszlaku; 
  • Pancettę pokroić w niezbyt grube paski, czosnek obrać, przekroić wzdłuż i usunąć ze środka kiełki;
  • na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek i podsmażać aż zacznie się złocić;
  • czosnek usunąć, wrzucić Pancettę i podsmażać 1-2 minuty, intensywnie mieszając i pilnując by się nie przypaliła;
  • dodać posiekaną cykorię, zmniejszyć ogień i podsmażać, bez przykrycia ok. 8 minut;
  • na oddzielną patelnię wyłożyć zblendowaną masę z porów, migdałów i sera, wlać śmietanę i rozcieńczyć całość do konsystencji sosu kilkoma łyżkami wody w której gotuje się makaron;
  • ugotowane al dente Spaghetti odcedzić na durszlaku i przełożyć na patelnię z sosem;
  • dodać cykorię z Pancettą, całość dokładnie wymieszać i podgrzać kilka chwil na ostrym ogniu;
  • serwować natychmiast. W zależności od preferencji można dodatkowo posypać startym Parmezanem lub Pecorino.

Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz