(Farfalle con crema di finocchi)
Przyszła paczka z kolejną stertą makaronowych utensyliów więc nie byłbym sobą gdybym wytrzymał i nie wypróbował któregoś tak szybko jak się da. Jeśli ktoś twierdzi, że po całym dniu pracy człowiek nie ma już siły ani ochoty na bawienie się w robienie domowego makaronu to ten ktoś nie wie co mówi. Albo, zwyczajnie nie umie/nie lubi gotować i nie znajduje w tym radości, bez względu na miejsce i czas. A takim osobom zwyczajnie współczuję. Nic tak nie poprawia nastroju, nie wyciąga z codziennego marazmu jak talerz porządnych, własnoręcznie zrobionych kluchów. I tej wersji trzymał się będę 😜
No i w rezultacie wyszły mi Farfalle z mało popularnym (a szkoda) u nas póki co warzywem jakim jest fenkuł. Jeden z najbardziej niepozornych wizualnie a jednocześnie najprostszych i najsmaczniejszych przepisów jaki dotychczas zdarzyło mi się zrobić.
Lubicie fenkuła? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście to koniecznie musicie spróbować. Póki co, polskiej kuchni kojarzy się głównie z herbatkami na wzdęcia (albo laktację) a mało kto zwraca na niego uwagę jako na składnik potraw. A przecież świetnie sprawdza się zarówno na surowo - jako np. składnik wszelkiego rodzaju sałatek, w których jego lekko anyżowy smak może być bardzo ciekawym akcentem jak i po obróbce cieplnej, kiedy nabiera cokolwiek słodkiego smaku. Świetnie nadaje się na grilla lub jako baza dla zup typu krem. Doskonale komponuje się z gotowanymi brokułami, kalafiorem czy np. z ziemniakami.
No i, oczywiście można z niego zrobić kremowy sos do makaronu...
Składniki:
- 300g świeżego makaronu (najlepiej sprawdzają się jego krótkie rodzaje, np. Farfalle)
- 1 fenkuł
- ½ średniej wielkości cebuli
- 2 łyżki startego Parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek wody
Wykonanie:
- fenkuła oczyścić, umyć i odciąć łodygi. Pokroić w paski;
- cebulę drobno posiekać;
- na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę przez ok. 1 minutę (ma się tylko zeszklić);
- dodać fenkuła i podsmażać kolejną minutę;
- doprawić solą i pieprzem, dodać kilka łyżek wody i dusić na małym ogniu aż fenkuł stanie się miękki;
- ugotować makaron al dente, w dużej ilości mocno osolonej wody;
- do ugotowanego fenkuła z cebulą dodać Parmezan i całość zblendować na gładki krem;
- makaron odcedzić i serwować natychmiast, polany fenkułowym kremem.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz