(Ravioli di melanzane e scamorza)
Umiecie w Ravioli? Bo, wiecie, to wcale takie trudne ani pracochłonne nie jest. 😋
Nabyłem tydzień temu, drogą kupna, formę do Ravioli (tak naprawdę to nawet dwie 😜) i przyszedł czas by ją wypróbować. A tak się złożyło, że w lodówce miałem, pozostałą z innego przepisu połówkę wędzonego sera Scamorza - to taki włoski, kremowy, miękki, twarogowy ser śmietankowy. Gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki. Taka osamotniona w lodówce Scamorza to nic innego jak idealny pretekst do zrobienia farszu na bazie smażonego bakłażana. Z dodatkiem Ricotty i Parmezanu. A co, jak szaleć to szaleć... 😀
No to bierzemy się do roboty.
Składniki:
1. Ciasto:
- 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00")
- 3 duże jajka (tak po 70g każde)
2. Nadzienie:
- 400g bakłażana
- 150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym serem salami)
- 20g Parmezanu
- 100g Ricotty
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
3. Sos pomidorowy:
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- bakłażana pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę;
- ser Scamorza zetrzeć na tarce na grubych a Parmezan na drobnych oczkach;
- na głębokiej patelni rozgrzać chlust oliwy, wrzucić czosnek i podsmażać przez chwilę, uważając by się nie przypalił;
- dodać pokrojonego bakłażana i dusić do miękkości. Kiedy będzie gotowy, zgasić ogień i odstawić do wystudzenia;
- w międzyczasie z mąki i jajek zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej;
- ostudzonego bakłażana rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki nadzienia i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem;
- gotowe ciasto cienko rozwałkować (najlepiej maszynką) i formować ravioli, najlepiej z użyciem dedykowanej formy. Ciasto warto zwilżać wodą na łączeniach warstw;
- cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie aż się zeszkli, dodać pulpę pomidorową;
- dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut, na koniec doprawić solą i pieprzem;
- ravioli ugotować w dużej ilości osolonej wody (świeże potrzebują ok. 5 minut gotowania);
- serwować natychmiast, z sosem pomidorowym.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz