Naprawdę szybki i prosty przepis na makaron, który idealnie sprawdzi się tak wiosną jak i latem. Połączenie Parmezanu, jogurtu i skórki cytrynowej może się na pierwszy rzut oka wydawać nieco... zaskakujące jednak okazuje się niezwykle udane i nadaje całości niesamowity, orzeźwiający smak. W sam raz na nadchodzące, coraz cieplejsze dni. 👍
Składniki:
- 300g makaronu (u mnie linguine domowej roboty)
- 300g cukinii
- 300g pomidorków koktajlowych
- 200g jogurtu (najlepiej typu greckiego) - można, jeśli ktoś lubi dać nawet więcej
- 40g startego Parmezanu
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- cukinię opłukać, odciąć końcówki, pokroić w półplasterki ok. 2mm grubości;
- pomidorki umyć i poprzekrawać wzdłuż;
- czosnek obrać, przeciąć wzdłuż i usunąć ze środka kiełek, posiekać w cieniutkie plasterki;
- jogurt, Parmezan i skórkę cytrynową wymieszać w misce i doprawić do smaku solą i pieprzem;
- na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię i smażyć aż zmięknie zrobi się przejrzysta;
- rozsunąć ją na boki, tak by odsłonić środek patelni i wrzucić czosnek. Smażyć 20-30 sekund aż zacznie się złocić (nie może zbrązowieć!). Wymieszać z cukinią;
- dodać pomidorki i smażyć kolejne 2 minuty;
- w międzyczasie ugotować wybrany makaron al dente. Zachować ok. pół szklanki wody z gotowania;
- do cukinii z pomidorkami dodać przygotowany wcześniej jogurt z parmezanem i skórką cytrynową, całość wymieszać. Dodać odcedzony, gorący makaron i delikatnie wymieszać ponownie. W razie potrzeby dodać trochę zachowanej wody spod makaronu.
- Serwować natychmiast.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz