Na wypadek gdyby ktoś się jeszcze nie zorientował, jestem wielkim fanem trofie. Kocham ten typ makaronu, zarówno robić jak i jeść, miłością wielką i głęboką. Bo, tak po prawdzie, jak można go nie kochać? 😋 Składniki najprostsze z możliwych - tylko woda i semola rimacinata (no, można jeszcze dać szczyptę soli). Żadnych narzędzi nie potrzeba - tak po prawdzie to wystarczy jedna ręka. A dostajemy na talerz prześliczne, smakowite "świderki" idealnie łączące się z każdym sosem z jakim przyjdzie nam ochota je podać.
A dziś będzie lekko i szafranowo. Spróbujcie tego przepisu a na pewno nie pożałujecie.
Składniki:
1. Trofie
- 250g mąki semola rimacinata czyli drobno mielonej mąki z twardej pszenicy
- około 125g ciepłej wody (ciasto na trofie powinno być nieco wilgotniejsze, żeby dawało się prawidłowo formować)
- szczypta soli
2. Sos
- 1 cukinia - średnia
- 2 szalotki lub 1, niewielka cebula
- 100g wędzonego boczku (niezbyt tłustego)
- spora szczypta szafranu
- 100g śmietany 18% (można zastąpić wegańskim substytutem albo, jeśli naprawdę chcemy pilnować kalorii, użyć wody w której gotowaliśmy makaron)
- oliwa (jak zawsze - najlepsza jaką mamy do dyspozycji)
- tarty ser Grana Padano do posypania
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Trofie
- Zagniatamy ciasto, wyrabiając 8-10 minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny.
- Technikę wykonania można podpatrzeć tutaj tutaj: LINK
2. Sos
- cebulę siekamy drobno. Cukinię kroimy w kostkę. Boczek kroimy w niezbyt grube paski;
- szafran wsypujemy do śmietany i całość dokładnie mieszamy;
- na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i podsmażamy cebulę aż zacznie się złocić;
- wrzucamy cukinię i boczek 6-8 minut aż cukinia zacznie się delikatnie rumienić. Cukinia ma zmięknąć ale pozostać nadal jędrna;
- na koniec dodajemy śmietanę z szafranem, całość mieszamy i jeszcze krótką chwilę podgrzewamy.
3. Wydanie
Trofie gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z sosem i podgrzewamy około minutę, mieszając;
Serwujemy natychmiast posypując na talerzach startym Grana Padano i młotkowanym pieprzem.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz