Dziś przepis trochę nietypowy bo oparty na pomyśle gotowania makarony nie w wodzie, jak to robimy zazwyczaj a w… pomidorach. Tak, dobrze czytacie. W przetartych, surowych pomidorach. Sos tworzy się niejako sam, w trakcie gotowania a ponieważ zatrzymuje w sobie całą skrobię z makaronu jest w rezultacie niesamowicie gładki i kremowy.
Spróbujcie a nie pożałujecie 😋
Składniki (na 4 osoby 👧👧👧👧):
- 350-400 g Spaghetti (u mnie, jak zawsze DeCecco – makaron tłoczony przez trafile z brązu ma jednak zupełnie inną jakość)
- 2 ząbki czosnku
- 650g dojrzałych pomidorów
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: bazylia i Parmezan do
Wykonanie:
- pomidory w całości zblendować a następnie przetrzeć przez sito;
- czosnek obrać, przekroić na pół i usunąć ze środka kiełki;
- Spaghetti wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut. Odcedzić;
- na głębokiej, dużej patelni , rozgrzać solidny chlust oliwy, wrzucić czosnek i podsmażać aż zacznie się złocić;
- wlać przetarte pomidory (Ostrożnie! Może pryskać!) i dusić na całość na średnim ogniu 8-10 minut. Na koniec usunąć usunąć czosnek (nie będzie już potrzebny);
- dodać Spaghetti i gotować, często mieszając aż dojdzie al dente. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dodawać po trochu wody;
- doprawić solą i pieprzem i serwować natychmiast posypane Parmezanem i posiekaną bazylią.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz