Od czasu kiedy kupiłem maszynkę do robienia cavatelli nie mogę się oprzeć wrażeniu, że chyba uzależniłem się od tych fantastycznych, makaronowych "kluseczek". Nic tylko cały czas szukam nowych przepisów i okazji, żeby je zrobić. No, ale jak tu ich nie kochać skoro są takie dobre? 😍
Dziś zapraszam na danie z włoskiego regionu Molise - cavatelli al sugo vedovo czyli cavatelli we "wdowim" sosie. Określenie "wdowi" odnosi się ponoć do faktu, że nie ma w nim mięsa. No, ale jest za to lardo, a lardo proszę Państwa to jest coś takiego, że... Na pozór to "tylko" słonina ale gruba, jakiej u nas nie uświadczysz i macerowana w ziołach dzięki czemu uzyskuje fantastyczny smak i teksturę. W połączeniu z pomidorami daje cudowny i niesamowicie prosty w wykonaniu sos, który idealnie nadaje się do cavatelli właśnie.
Do roboty zatem...
Składniki (na 4 osoby 👱👱👱👱):
1. Cavatelli
- 400g semola rimacinata (drobna, bo podwójnie mielona mąka z pszenicy durum)
- 200g ciepłej wody
- szczypta soli
2. Sos
- 150g lardo (na upartego można zastąpić ukraińskim sało, które jest u nas łatwiejsze do dostania)
- 2 puszki pomidorów pelati (lub, w sezonie. 700-800g świeżych, bardzo dojrzałych)
- pęczek natki pietruszki
- garść liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz do smaku
- ser Pecorino (do posypania na talerzu)
Wykonanie:
1. Cavatelli
- zarabiamy ciasto z mąki i wody (plus, szczypta soli), wyrabiamy energicznie ok. 10 minut po czym zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut, żeby ciasto "odpoczęło";
- po upływie 30 minut, dzielimy ciasto na mniejsze części, z każdej toczymy na blacie wałek o grubości mniej więcej ołówka;
- każdy wałek tniemy na kawałki o długości odpowiadającej mniej więcej szerokości 2 palców. Każdy kawałek "przeciągamy" opuszkami 2 palców po blacie/stolnicy tworząc charakterystyczne zagłębienie (w tym miejscu warto zauważyć, że są też lokalne odmiany o większej długości, łącznie z "ośmiopalcową" która do wykonania wymaga użycia obu rąk);
- oczywiście możemy też po prostu użyć maszynki, jeśli takową posiadamy - dzięki niej cavatelli robi się błyskawicznie, nawet w naprawdę dużych ilościach 👍;
- gotowy makaron podsuszamy 2-3 godziny przed ugotowaniem.
2. Sos
- lardo kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, bazylię i czosnek drobno siekamy;
- na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy chlust oliwy, wrzucamy lardo, pietruszkę i czosnek i podsmażamy kilka minut;
- kiedy lardo ładnie się nam wysmaży i czujemy już piękny aromat czosnku dodajemy pomidory i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu i pilnując żeby sos zbytnio nam nie zgęstniał;
- w międzyczasie gotujemy nasze cavatelli al dente, w dużej ilości mocno osolonej wody;
- ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i serwujemy natychmiast, posypany grubo startym Pecorino.
Mangia, mangia! 😃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz