Cavatelli al sugo vedovo

Cavatelli al sugo vedovo
Cavatelli al sugo vedovo
 

Od czasu kiedy kupiłem maszynkę do robienia cavatelli nie mogę się oprzeć wrażeniu, że chyba uzależniłem się od tych fantastycznych, makaronowych "kluseczek". Nic tylko cały czas szukam nowych przepisów i okazji, żeby je zrobić. No, ale jak tu ich nie kochać skoro są takie dobre? 😍

Dziś zapraszam na danie z włoskiego regionu Molise - cavatelli al sugo vedovo czyli cavatelli we "wdowim" sosie. Określenie "wdowi" odnosi się ponoć do faktu, że nie ma w nim mięsa. No, ale jest za to lardo, a lardo proszę Państwa to jest coś takiego, że... Na pozór to "tylko" słonina ale gruba, jakiej u nas nie uświadczysz i macerowana w ziołach dzięki czemu uzyskuje fantastyczny smak i teksturę. W połączeniu z pomidorami daje cudowny i niesamowicie prosty w wykonaniu sos, który idealnie nadaje się do cavatelli właśnie. 

Do roboty zatem...

Składniki (na 4 osoby 👱👱👱👱):

1. Cavatelli

  • 400g semola rimacinata (drobna, bo podwójnie mielona mąka z pszenicy durum)
  • 200g ciepłej wody
  • szczypta soli

2. Sos

  • 150g lardo (na upartego można zastąpić ukraińskim sało, które jest u nas łatwiejsze do dostania)
  • 2 puszki pomidorów pelati (lub, w sezonie. 700-800g świeżych, bardzo dojrzałych)
  • pęczek natki pietruszki
  • garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz do smaku
  • ser Pecorino (do posypania na talerzu)

Wykonanie:

1. Cavatelli

  • zarabiamy ciasto z mąki i wody (plus, szczypta soli), wyrabiamy energicznie ok. 10 minut po czym zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut, żeby ciasto "odpoczęło";
  • po upływie 30 minut, dzielimy ciasto na mniejsze części, z każdej toczymy na blacie wałek o grubości mniej więcej ołówka;
  • każdy wałek tniemy na kawałki o długości odpowiadającej mniej więcej szerokości 2 palców. Każdy kawałek "przeciągamy" opuszkami 2 palców po blacie/stolnicy tworząc charakterystyczne zagłębienie (w tym miejscu warto zauważyć, że są też lokalne odmiany o większej długości, łącznie z "ośmiopalcową" która do wykonania wymaga użycia obu rąk);
  • oczywiście możemy też po prostu użyć maszynki, jeśli takową posiadamy - dzięki niej cavatelli robi się błyskawicznie, nawet w naprawdę dużych ilościach 👍;
  • gotowy makaron podsuszamy 2-3 godziny przed ugotowaniem. 

2. Sos

  • lardo kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, bazylię i czosnek drobno siekamy;
  • na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy chlust oliwy, wrzucamy lardo, pietruszkę i czosnek i podsmażamy kilka minut;
  • kiedy lardo ładnie się nam wysmaży i czujemy już piękny aromat czosnku dodajemy pomidory i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu i pilnując żeby sos zbytnio nam nie zgęstniał;
  • w międzyczasie gotujemy nasze cavatelli al dente, w dużej ilości mocno osolonej wody;
  • ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i serwujemy natychmiast, posypany grubo startym Pecorino.

Mangia, mangia! 😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz