Propozycja na dziś to błyskawiczny w wykonaniu, łatwy i przepyszny zarazem makaron z bakłażanem (nie da się go nie lubić 😉) pomidorkami (ich nie da się nie lubić jeszcze bardziej 😋) i fantastycznym serem Provolone.
Przepyszny i sycący obiad w pół godziny? Proszę bardzo!
- Poziom trudności: bardzo łatwe
- Czas przygotowania: ok 15 minut
- Czas wykonania: ok. 15 minut
Składniki (na 3 osoby 👦👦👦):
- 300g makaronu, krótkiego typu (u mnie fusilli giganti)
- 1 spory bakłażan
- 1 duża czerwona cebula
- ok. 250g pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (lub więcej, jeśli lubimy pikantnie)
- ok. 80g sera Provolone
- kilka listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
- oliwa (najlepsza jaką mamy)
- opcjonalnie: kieliszek białego, wytrawnego wina
Wykonanie:
- bakłażana kroimy w niezbyt dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sporą szczyptę soli, mieszamy i pozwalamy mu zacząć puszczać sok;
- cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i siekamy;
- pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki;
- z papryczki chilli usuwamy nasiona i siekamy ją drobno;
- bazylię kroimy w szyfonadę;
- Provolone ścieramy na tarce o dość grubych oczkach.
- na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na dość ostrym ogniu do zeszklenia;
- dodajemy bakłażana i smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, aż bakłażan zacznie się z lekka złocić;
- dodajemy pokrojone pomidorki i chilli. Dusimy dalej, w razie potrzeby podlewając wodą lub winem. Uważamy, żeby bakłażan nam się za bardzo nie rozgotował. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię;
- całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku;
- w międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dość mocno osolonej wodzie;
- ugotowany makaron odcedzamy (zachowując ok. pół szklanki wody w której się gotował) i dodajemy do warzyw na patelni;
- dodajemy połowę startego sera, kilka łyżek wody spod makaronu i wszystko mieszamy, na dość dużym ogniu aż do połączenia w wielce smakowitą całość;
- podajemy natychmiast, posypując pozostałym serem.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz