Makaron z bakłażanem, pomidorkami i serem Provolone

Propozycja na dziś to błyskawiczny w wykonaniu, łatwy i przepyszny zarazem makaron z bakłażanem (nie da się go nie lubić 😉) pomidorkami (ich nie da się nie lubić jeszcze bardziej 😋) i fantastycznym serem Provolone.

Przepyszny i sycący obiad w pół godziny? Proszę bardzo!


  • Poziom trudności: bardzo łatwe
  • Czas przygotowania: ok 15 minut
  • Czas wykonania: ok. 15 minut

Składniki (na 3 osoby 👦👦👦):

  • 300g makaronu, krótkiego typu (u mnie fusilli giganti)
  • 1 spory bakłażan
  • 1 duża czerwona cebula
  • ok. 250g pomidorków koktajlowych 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub więcej, jeśli lubimy pikantnie)
  • ok. 80g sera Provolone
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa (najlepsza jaką mamy)
  • opcjonalnie: kieliszek białego, wytrawnego wina

Wykonanie:

  • bakłażana kroimy w niezbyt dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy sporą szczyptę soli, mieszamy i pozwalamy mu zacząć puszczać sok;
  • cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i siekamy;
  • pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki;
  • z papryczki chilli usuwamy nasiona i siekamy ją drobno;
  • bazylię kroimy w szyfonadę;
  • Provolone ścieramy na tarce o dość grubych oczkach.
  • na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na dość ostrym ogniu do zeszklenia;
  • dodajemy bakłażana i smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, aż bakłażan zacznie się z lekka złocić;
  • dodajemy pokrojone pomidorki i chilli. Dusimy dalej, w razie potrzeby podlewając wodą  lub winem. Uważamy, żeby bakłażan nam się za bardzo nie rozgotował. Pod koniec dodajemy posiekaną bazylię;
  • całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku;
  • w międzyczasie gotujemy makaron al dente, w dość mocno osolonej wodzie;
  • ugotowany makaron odcedzamy (zachowując ok. pół szklanki wody w której się gotował) i dodajemy do warzyw na patelni;
  • dodajemy połowę startego sera, kilka łyżek wody spod makaronu i wszystko mieszamy, na dość dużym ogniu aż do połączenia w wielce smakowitą całość;
  • podajemy natychmiast, posypując pozostałym serem.

Smacznego! 😀


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz