Mamy sezon na młodą kapustę (mniam!😋) więc byłoby grzechem nie skorzystać i nie zrobić z niej czegoś dobrego do jedzenia😉. A najlepsze potrawy, jak wiadomo są oparte na makaronie, nieprawdaż? Tak więc oto przed Wami zaproszenie na makaron z kapustą we włoskim stylu…
- Poziom trudności: bardzo łatwe
- Czas przygotowania: ok 15 minut
- Czas wykonania: ok. 20 minut
Składniki: (na 3 osoby 👱👱👱):
- 300g pasty, jakiegoś krótkiego typu (u mnie akurat trofie)
- 2 włoskie kiełbaski salsiccia
- pół główki - ok. 400g młodej kapusty (mniam😘)
- 1 cebula
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (tego składnika nie warto pomijać!)
- oliwa (najlepsza jaką mamy)
- sól i pieprz do smaku
Uwaga: kiełbasę salsiccia można dostać w sklepach z włoskimi artykułami ale w ostateczności można też użyć polskiej białej kiełbasy. Trzeba ją jednak wtedy obficie doprawić koprem włoskim, zwanym też kuminem gdyż to on właśnie nadaje całej potrawie ostatecznego smaku.
Wykonanie:
- cebulę obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i tniemy ją w paski ok. 1cm szerokości. Salsiccie obieramy z osłonek i mięso rozdrabniamy widelcem;
- makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente;
- na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu aż zacznie się złocić;
- zwiększamy ogień, dodajemy kapustę i wino, solimy lekko i dusimy pod przykryciem aż zmięknie;
- podduszoną kapustę z cebulą przekładamy na talerz a w jej miejsce wrzucamy salsiccie i smażymy, intensywnie mieszając aż do zrumienienia mięsa;
- ugotowany w międzyczasie makaron odcedzamy, zachowując trochę wody w której się gotował;
- kapustę z cebulą ponownie przekładamy na patelnię, mieszamy na ogniu z podsmażoną salsiccią;
- dodajemy makaron, całość mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, w razie potrzeby dodając nieco wody spod makaronu;
- na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i (o ile to konieczne) solą.
Serwujemy natychmiast.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz