Sezon na kurki trwa w najlepsze, wypadałoby zatem zaproponować jakiś dobry przepis. A skoro naszym ulubionym, kulinarnym motywem są pasty to, oczywiście będzie to przepis na... zgadliście, makaron! 😆 Przedstawiam zatem domowej roboty Tagliatelle z kurkami i Pancettą. Przepis taki, jaki lubimy najbardziej czyli prosty, szybki i bardzo, ale to bardzo smaczny. 👍
P.S. Kurki po włosku nazywają się: "Finferli". Prawda, że pięknie to brzmi? 😍
Składniki (na 2 osoby 👱👱 ):
1. Makaron:
- 200g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00")
- 2 duże jajka (tak po 70g każde, w razie potrzeby można dodać minimalną ilość wody)
2. Sos:
- 200g świeżych kurek
- 100g białej części pora (opcjonalnie można użyć po prostu cebuli)
- 50g Pancetty
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2-3 gałązki świeżego majeranku
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- oliwa (najlepsza jaką mamy)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Makaron:
- z mąki i jajek zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej;
- gotowe ciasto cienko rozwałkować (najlepiej maszynką) i pociąć na preferowaną szerokość.
2. Sos:
- kurki oczyścić, opłukać, osuszyć na sicie i, w miarę potrzeby pokroić na dość duże kawałki;
- pora pokroić w półplasterki, Pancettę w kostkę;
- czosnek obrać i drobno posiekać, pietruszkę posiekać (choć już nie tak drobno 😉) także;
- makaron gotujemy al dente, w dużej ilości dobrze osolonej wody (w przypadku świeżego, 5-6 minut powinno wystarczyć)
- na głębokiej patelni rozgrzewamy chlust oliwy i podsmażamy Pancettę aż delikatnie się zrumieni;
- dodajemy pora, majeranek i czosnek i smażymy, mieszając 2-3 minuty;
- podlewamy winem i wrzucamy kurki i pietruszkę;
- dusimy całość, na średnim ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby dodajemy trochę wody spod makaronu;
- doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem;
- ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z sosem. Mieszamy wszystko dokładnie i serwujemy natychmiast.
Smacznego! 😃
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz