Musz臋 przyzna膰, 偶e co do tego przepisu uczucia mam mieszane 馃槒. Idea pesto z pomara艅czy, kiedy przeczyta艂em, 偶e W艂osi je robi膮 mocno mnie zafascynowa艂a i postanowi艂em koniecznie spr贸bowa膰 "c贸偶 to takiego". Rezultat... my艣l臋, 偶e warto spr贸bowa膰 samemu i si臋 przekona膰, tym bardziej 偶e przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jestem pewien, 偶e amator贸w znajdzie zatem dziel臋 si臋 nim poni偶ej:
Sk艂adniki (na 2 osoby 馃懕馃懕):
- 250g makaronu (u mnie Cesarecce)
- 2 pomara艅cze (najlepiej bio, niewoskowane)
- 100 g migda艂贸w lub orzeszk贸w pinii
- 50 g kapar贸w
- gar艣膰 li艣ci bazylii
- kilka ga艂膮zek 艣wie偶ego majeranku
- szczypta oregano
- oliwa
- s贸l i pieprz do smaku
- opcjonalnie: p贸艂 z膮bka czosnku (serio, nie wi臋cej)
Wykonanie:
- ocieramy na tarce sk贸rk臋 z jednej pomara艅czy (je艣li trzeba szoruj膮c j膮 przedtem pod strumieniem gor膮cej wody, 偶eby usun膮膰 wosk);
- pomara艅cze obieramy, usuwamy albedo i tyle b艂on ile jeste艣my w stanie (potrzebny nam b臋dzie tylko mi膮偶sz);
- migda艂y parzymy i obieramy, majeranek obieramy z ga艂膮zek, p艂uczemy razem z bazyli膮;
- makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie;
- wszystkie sk艂adniki pesto umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy za pomoc膮 blendera na w miar臋 g艂adk膮 mas臋 (drobne kawa艂ki migda艂贸w b臋d膮 oczywi艣cie wyczuwalne);
- w razie potrzeby dodajemy troch臋 oliwy, dla otrzymania odpowiedniej konsystencji i doprawiamy sol膮 i pieprzem.
- mieszamy z odcedzonym makaronem i serwujemy natychmiast, gor膮ce.
Smacznego! 馃榾
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz