Makaron z pomara艅czowym pesto

Musz臋 przyzna膰, 偶e co do tego przepisu uczucia mam mieszane 馃槒. Idea pesto z pomara艅czy, kiedy przeczyta艂em, 偶e W艂osi je robi膮 mocno mnie zafascynowa艂a i postanowi艂em koniecznie spr贸bowa膰 "c贸偶 to takiego". Rezultat... my艣l臋, 偶e warto spr贸bowa膰 samemu i si臋 przekona膰, tym bardziej 偶e przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jestem pewien, 偶e amator贸w znajdzie zatem dziel臋 si臋 nim poni偶ej:

Sk艂adniki (na 2 osoby 馃懕馃懕):

  • 250g makaronu (u mnie Cesarecce)
  • 2 pomara艅cze (najlepiej bio, niewoskowane) 
  • 100 g migda艂贸w lub orzeszk贸w pinii
  • 50 g kapar贸w
  • gar艣膰 li艣ci bazylii
  • kilka ga艂膮zek 艣wie偶ego majeranku
  • szczypta oregano
  • oliwa
  • s贸l i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: p贸艂 z膮bka czosnku (serio, nie wi臋cej)

Wykonanie:

  • ocieramy na tarce sk贸rk臋 z jednej pomara艅czy (je艣li trzeba szoruj膮c j膮 przedtem pod strumieniem gor膮cej wody, 偶eby usun膮膰 wosk);
  • pomara艅cze obieramy, usuwamy albedo i tyle b艂on ile jeste艣my w stanie (potrzebny nam b臋dzie tylko mi膮偶sz);
  • migda艂y parzymy i obieramy, majeranek obieramy z ga艂膮zek, p艂uczemy razem z bazyli膮;
  • makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie;
  • wszystkie sk艂adniki pesto umieszczamy w wysokim pojemniku i blendujemy za pomoc膮 blendera na w miar臋 g艂adk膮 mas臋 (drobne kawa艂ki migda艂贸w b臋d膮 oczywi艣cie wyczuwalne);
  • w razie potrzeby dodajemy troch臋 oliwy, dla otrzymania odpowiedniej konsystencji i doprawiamy sol膮 i pieprzem.
  • mieszamy z odcedzonym makaronem i serwujemy natychmiast, gor膮ce.

Smacznego! 馃榾

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz