Cresc' tajat to makaron kuchni biedoty z regionu Marche. Ten makaron, jedzony dzień po "spolentata" - czyli dniu kiedy posiłkiem była polenta pozwalał zagospodarować jej pozostałości (nie przyprawione). Cucina povera w najczystszej postaci. 😀
Nazwa (zapisywana także: crestaiate lub cristaiate) w dialekcie łączy nazwę lokalnego pieczywa: "Crescia" (które kulka makaronowego ciasta ma przypominać) z czasownikiem "tajat" ("ciąć") bo makaron jest krojony na nieregularne kawałki (podobnie jak maltagliati).
W najbardziej pierwotnej wersji jedzony był okraszony lardo z dodatkiem ziół. U mnie na stole zagościła wersja nieco bogatsza, z sugo finto, kiełbaską salsiccia i fasolą.
Składniki (na 2-3 porcje 👱👱👱):
1. Makaron
- 180g mąki (najlepiej włoskiej "00")
- 100g ugotowanej i wystudzonej polenty
- trochę letniej wody - tyle ile będzie potrzeba do zagniecenia ciasta
- szczypta soli
2. Sos
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 niezbyt duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 2 kiełbaski salsiccia (ok. 200g)
- kawałek lardo
- puszka fasoli
- białe, wytrawne wino
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Makaron
- polentę rozdrabniamy, dodajemy mąkę, sól i wodę i zagniatamy ścisłe, niezbyt twarde ciasto;
- wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na co najmniej 30 minut;
- ciasto rozwałkowujemy, niezbyt cienko i kroimy, najlepiej w tradycyjne romby wielkości 3-4 cm.
2. Sos
- marchewkę, seler i cebulę obrać i drobno posiekać. Najlepiej użyć mezzaluny, jeśli ją posiadamy 😉;
- lardo pokroić w paski lub kostkę;
- czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę;
- z kiełbasek zdjąć jelita, mięso rozdrobnić;
- fasolę opłukać na sicie;
- na patelni rozgrzać chlust oliwy i podsmażyć lardo;
- wrzucić posiekane warzywa i podsmażać, mieszając do momentu kiedy zauważymy, że kawałki cebuli zaczynają się lekko złocić;
- dodać salsiccie i czosnek i smażyć aż mięso zacznie się rumienić;
- podlać winem i zredukować na średnim ogniu;
- dodać pulpę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 minut (w razie potrzeby dodać nieco wody);
- dodać fasolę i dusić dalsze 15 minut.
- w międzyczasie ugotować makaron w dużej ilości dobrze osolonej wody - wystarczy 2-3 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzić, wymieszać z sosem i serwować natychmiast, gorący.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz