Naprawdę błyskawiczny 😉. Całość da się ogarnąć w góra 30 minut, czyli idealny przepis dla zabieganych i szukających dania na bardzo, bardzo szybko. I do tego niesamowicie pyszny. U mnie będzie regularnie gościł na stole. Mam nadzieję, że u Was także 😋.
- Poziom trudności: bardzo łatwe
- Czas przygotowania: ok 10 minut
- Czas wykonania: ok. 20 minut
Składniki (na 2 osoby 👦👩):
- 400g filetów z piersi kurczaka
- 60ml miodu (najlepiej płynnego)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki kartoflanej
- 1 mały pęczek pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
- opcjonalnie: 1 łyżka masła
- opcjonalnie: sriracha lub harissa
- opcjonalnie: płatki chili
Wykonanie:
- filety kroimy w kostkę, ok. 2cm. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy;
- pokrojonego kurczaka wrzucamy do miski, solimy i pieprzymy według uznania (warto dość solidnie), posypujemy kartoflanką i mieszamy by kawałki mięsa dokładnie się w niej obtoczyły;
- mieszamy razem miód, sok z cytryny, sos sojowy, posiekany czosnek i, jeśli używamy srirachę/harissę (tych dajemy wedle naszego upodobania do ostrości - można dużo, można wcale);
- na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę (z ewentualnym dodatkiem masła, które wzbogaca smak smażonego mięsa);
- wrzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Możliwe, że będziemy trzeba robić to partiami - ważne żeby kurczak usmażył się nam na chrupko (po to używamy kartoflanki) a nie udusił;
- do usmażonego kurczaka dodajemy sos miodowo-czosnkowy sos i całość trzymamy na ogniu przez kolejnych parę minut, mieszając, aż się z lekka zredukuje i ładnie zgęstnieje. Na chwilę przed wydaniem posypujemy pietruszką.
Serwujemy natychmiast, z ryżem lub innym preferowanym dodatkiem, posypując, jeśli mamy taką chęć płatkami chili 😉.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz