Błyskawiczny kurczak w miodzie i czosnku

Naprawdę błyskawiczny 😉. Całość da się ogarnąć w góra 30 minut, czyli idealny przepis dla zabieganych i szukających dania na bardzo, bardzo szybko. I do tego niesamowicie pyszny. U mnie będzie regularnie gościł na stole. Mam nadzieję, że u Was także 😋.

  • Poziom trudności: bardzo łatwe
  • Czas przygotowania: ok 10 minut
  • Czas wykonania: ok. 20 minut

Składniki (na 2 osoby 👦👩):

  • 400g filetów z piersi kurczaka 
  • 60ml miodu (najlepiej płynnego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki kartoflanej 
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia
  • opcjonalnie: 1 łyżka masła 
  • opcjonalnie: sriracha lub harissa
  • opcjonalnie: płatki chili

Wykonanie:

  • filety kroimy w kostkę, ok. 2cm. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy;
  • pokrojonego kurczaka wrzucamy do miski, solimy i pieprzymy według uznania (warto dość solidnie), posypujemy kartoflanką i mieszamy by kawałki mięsa dokładnie się w niej obtoczyły;
  • mieszamy razem miód, sok z cytryny, sos sojowy, posiekany czosnek i, jeśli używamy srirachę/harissę (tych dajemy wedle naszego upodobania do ostrości - można dużo, można wcale);
  • na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę (z ewentualnym dodatkiem masła, które wzbogaca smak smażonego mięsa);
  • wrzucamy kurczaka i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Możliwe, że będziemy trzeba robić to partiami - ważne żeby kurczak usmażył się nam na chrupko (po to używamy kartoflanki) a nie udusił;
  • do usmażonego kurczaka dodajemy sos miodowo-czosnkowy sos i całość trzymamy na ogniu przez kolejnych parę minut, mieszając, aż się z lekka zredukuje i ładnie zgęstnieje. Na chwilę przed wydaniem posypujemy pietruszką.

Serwujemy natychmiast, z ryżem lub innym preferowanym dodatkiem, posypując, jeśli mamy taką chęć płatkami chili 😉.


Smacznego! 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz