Pasta e lenticchie
Popularny przepis,
tradycyjny w kuchni środkowych i południowych Włoch. Makaron z
soczewicą to danie bogate, smaczne i kompletne. Taki, typowy
„comfort food” na obecne zimowe, mroczne i mokre dni (swoją
drogą, mamy jakiś sensowny polski odpowiednik określenia „comfort
food”? Bo „jedzenie dla ciała i duszy”, jakkolwiek ładne to
nie do końca mnie przekonuje…)
Jeśli używamy ugotowanej
soczewicy (znaczy, z puszki 😋) to w nieco ponad pół godziny możemy
przygotować niesamowicie sycące i pyszne danie, którym można
rozpieszczać całą rodzinę.
Do dzieła więc…
- Poziom trudności: bardzo łatwe
- Czas przygotowania: ok 15 minut
- Czas wykonania: ok. 20 minut
Składniki (na 2 osoby 👦👧):
- 250 g makaronu – krótkiego typu
- 300 g (1 puszka) ugotowanej soczewicy
- 100 g pancetty
- 2 ząbki czosnku
- 150 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- ok. 500mm bulionu warzywnego
- oliwa EVO
- tymianek (kilka gałązek)
- rozmaryn 1-2 gałązki
- parmezan
- sól i pieprz do smaku
Tutaj uwaga – o ile świeży tymianek i rozmaryn, na upartego (lub z braku innej możliwości) można zastąpić wersjami suszonymi to jednak tylko użycie świeżych ziół zapewni ten niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju efekt końcowy.
Wykonanie:
- marchewkę, cebulę i seler obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (jak zawsze na soffritto);
- czosnek obieramy, nie kroimy – używać będziemy całych ząbków;
- pancettę, jeśli trzeba także kroimy w kostkę;
- zioła związujemy nitką tak, by łatwo było je na koniec wyłowić;
- na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, wrzucamy czosnek i pancettę i podsmażamy aż zaczną się rumienić;
- usuwamy czosnek, dodajemy posiekane warzywa i smażymy na mocnym ogniu – mieszając aż cebula ładnie się zeszkli;
- dodajemy soczewicę, zioła i passatę, podlewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby dodajemy trochę bulionu w trakcie;
- w międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości mocno osolonej wody;
- kiedy sos nam ładnie zgęstnieje, wyciągamy zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dorzucamy ugotowany i odcedzony makaron, wszystko ładnie mieszamy i trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu aż składniki się połączą;
- serwujemy natychmiast, gorące, posypując tartym parmezanem.
Smacznego! 😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz