Bardzo „włoski” przepis, w znaczeniu takim przede wszystkim, że oparty na bardzo włoskim - a zarazem niezwykłym dla nas, Polaków połączeniu ziemniaków i makaronu w jednym i tym samym daniu. Przyznacie bowiem, że przeciętny Polak, na samą wzmiankę o połączeniu tych dwóch składników zareaguje co najmniej solidnym zdziwieniem. A znam takie grupy kulinarne gdzie i znacznie „cięższego kalibru” reakcje mogłyby się pojawić… 😜
No ale co tam, my się nie przejmujemy, my po włosku gotujemy 😊. I wychodzi nam coś niesamowicie wręcz kremowego (przy takiej ilości skrobi, nie może być inaczej 😁), fantastycznie sycącego i… oj, jak bardzo pysznego.
Bierzmy się więc do pracy…
- Poziom trudności: bardzo łatwe
- Czas przygotowania: ok 15 minut
- Czas wykonania: ok. 20 minut
Składniki (na 2 osoby 👦👧):
- 250g makaronu – krótkiego typu
- 400g ziemniaków
- 2 kiełbaski Salsiccia
- oliwa EVO
- 40g tartego Parmiggiano Reggiano
- sól i pieprz do smaku
Oraz opcjonalnie:
- szczypta szafranu
- 1 cebula
- mleko
- natka pietruszki
I tutaj dwie uwagi:
- oryginalna, włoska Salsiccia jest mocno wskazana, z racji na specyficzny smak, jednak w razie jej niedostępności można spróbować użyć np. posiekanego drobno surowego boczku. Najważniejsze, żeby użyte „mięso” było dość tłuste.
- składniki wymienione jako opcjonalne nie są bezwzględnie konieczne jednak mocno polecam przynajmniej szafran, bo zapewnia naprawdę niepowtarzalny smak.
Wykonanie:
- ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości;
- ugotowane ziemniaki odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Warto jest zachować kubek wody w której się gotowały – przyda nam się później;
- jeśli planujemy użyć szafranu, to warto go na tym etapie namoczyć – w 1-2 łyżkach gorącej wody spod ziemniaków;
- do przestudzonych (nie muszą być zimne, wystarczy żeby nie były gorące) ziemniaków dodajemy Parmiggiano, szafran (o ile używamy) trochę wody spod ziemniaków lub mleka i całość blendujemy na gładki, gładki krem;
- doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu warto dać sporo a z solą uważać bo będzie jej trochę jeszcze w pozostałych składnikach naszego dania). W razie gdyby krem okazał się zbyt gęsty dodajemy odpowiednio mleka/wody. Na koniec można też wmieszać trochę posiekanej natki pietruszki;
- Salsiccie obieramy z osłonek i rozdrabniamy. Jeśli chcemy użyć cebuli, to obieramy ją i siekamy w drobną kostkę;
- na głębokiej patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy, Salsiccie oraz ew. cebulę i podsmażamy aż zaczną się rumienić;
- makaron gotujemy al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Ugotowany odcedzamy i wrzucamy na patelnię z podsmażonymi kiełbaskami. Całość mieszamy chwilę na ogniu;
- dodajemy krem z ziemniaków i mieszamy wszystko na ogniu do połączenia w jedną, gładką, kremową całość. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody spod ziemniaków.
Serwujemy natychmiast, gorące, posypując siekaną natką pietruszki
Smacznego! 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz